S5 - Aplikovaná matematika

Pro snažší hledání prací podle autora, názvu nebo sekce použijte seznam prací. V případě špatné čitelnosti rovnic v abstraktu na webu, prosím použijte následující dokument ve formátu pdf - svocabst.pdf.


Genetické algoritmy v metodách diskrétní optimalizace
Alischer Abdurahmanov
FAV ZČU Plzeň
Ročník: 1. Mgr
Vedoucí práce: Prof. RNDr. Stanislav Míka, CSc.

Abstrakt:

V práci je věnována pozornost těm optimalizačním úlohám, v nichž cílová funkce není "příliš vhodná" pro použití běžných numerických metod, tj. není diferencovatelná ani konvexní, dokonce nemusíme předpokládat spojitost. Ukazuje se, že pro tyto úlohy je vhodné formulovat je jako úlohy diskrétní optimalizace. Předností genetických principů v konstrukci algoritmů je ta skutečnost, že jejich počítačová realizace je časově zvládnutelná i u velmi složitých a rozsáhlých optimalizačních úloh. Dá se ukázat, že chyba výpočtu závisí na zvolené diskretizaci. Součástí práce je program pro řešení jisté třídy optimalizačních úloh, který je výsledkem práce autora. Teoretickým základem práce je [Ulrich Bodenhofer: Genetic Algorithms: Theory and Applications], [Reimar Hofmann: Examinations on the Algebra of Genetic Algorithms]. Práce je rozšířenou verzí semestrální práce z předmětu Matematická optimalizace.


Vícerozměrné filtry a jejich použití
Tomáš Běhounek
Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství
Ročník: 5.
Vedoucí práce: Doc. PaeDr. Dalibor Martišek, Ph.D.

Abstrakt:

Oblast 2D filtrů je v současné době velmi dobře prozkoumána. Úprava digitálních fotografií je dovedena téměř k dokonalosti. Naproti tomu oblast 3D filtrů není tak důkladně probádána. Jejich použití může např. snížit nároky na hardware a i s méně výkonným PC dosáhnout stejně kvalitních výsledků při vizualizaci trojrozměrných dat.

Práce zobecňuje pojem obrazového filtru a návrhuje filtry vhodné pro prostorové modelování. Autor vyvinul konkrétní algoritmy pro vizualizaci trojrozměrných dat. Součástí práce je softwarové řešení v prostředí BORLAND DELPHI. Tato práce je součástí diplomové práce.


Oscillations of the foreign exchange rate and the Devil's staircase
Katarína Boďová
Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave
Ročník: 5.
Vedoucí práce: Prof.RNDr. Pavol Brunovský, DrSc.

Abstrakt:

Otázka odhadovania a vysvetl'ovania pohybov zahraničného výmenného kurzu je kl'účová v otvorených ekonomikách s plávajúcim výmenným kurzom. V práci A. Erdélyiho (2003) bol analyzovaný model odchýlky reálneho výmenného kurzu od jeho optimálnej hodnoty v ekonomike očistenej od všetkých relevantných ekonomických vplyvov. V tejto práci predkladáme upravenú, diskrétnu verziu modelu. Hodnota premennej je modelovaná iba pomocou očakávaní a špekulácií agentov na trhu a to vo forme nelineárnej diferenčnej rovnice druhého rádu. Skúma sa stabilita (resp. nestabilita) zodpovedajúceho dvojrozmern ého diferenčného systému pre rôzne hodnoty parametrov a navyše aj zložitejšia dynamika, ktorá sa v modeli A. Erdélyiho nenachádzala. Podobne ako v jeho modeli, aj tu sa ukazuje, že nielen ekonomické faktory, ale aj samotné správanie l'udí môže viest' v ekonomike k fluktuáciám výmenného kurzu. Ťažiskom práce je objasnenie komplikovanej dynamiky modelu pri tých hodnotách parametra, kedy je systém nestabilný.

In this paper, we continue with the work of A. Erdélyi. Our aim is to present a modified discrete version of the model. We deal with a problem of modelling the deviation of the real foreign exchange rate from its equilibrium, determined by economical fundamentals. The variable is modelled by the expectations and speculations of agents on the market in the form of a nonlinear difference equation of the second order. We explore stability/ unstability of the corresponding 2-dimensional recurrent system for different values of parameters and particularly the complicated dynamics, which absented in the model of A. Erdélyi. Similarly as his model, also our model shows that not only economical fundamentals but also the behaviour of agents on the market can cause fluctuations of the real foreign exchange rate. The aim of this paper is to clarify the complicated dynamics, which occures for those values of parameters, for which the reccurence system is unstable.


Modelování zavěšené rotující kapky
Věra Davidová
MÚ Slezská Univerzita Opava
Ročník: 5.
Vedoucí práce: Doc. RNDr. Tomáš Kopf, Ph.D.

Abstrakt:

V práci je odvozena rovnice pro tvar axiálně symetrické rotující zavěšené kapky a numericky řešena. Výsledky jsou porovnány s uskutečněným pokusem.


Algoritmus variační metody pro segmentaci textu na obrazu
Ruslan Gumerov
FAV ZČU Plzeň
Ročník: 1. Mgr
Vedoucí práce: Prof. RNDr. Stanislav Míka, CSc.

Abstrakt:

Textovou část libovolného obrazu si představujeme jako konečný počet oblastí, které se liší zabarvením (resp. stupněm šedi - od černé po bílou) a jsou odděleny svými hranicemi. Mumford a Shan ve své práci ([MS]) z roku 1989 navrhli popsat tuto intenzitu textu integrálním funkcionálem , kde je oblast obrazu (obvykle obdélník), K je sjednocení hranic všech podoblastí, g=g(x,y) určuje intenzitu zabarvení (resp. stupeň šedi), je celková míra (Hausdorfova) hranic podoblastí, u je optimální intenzita zabarvení (regularizovaná funkce g).

V práci je vysvětlován algoritmus segmentace textu s cílem rozlišit textovou část složitých obrazů. Formulují se obecné rysy a vlastnosti textu a uvádí se postup následného hledání segmentovaných oblasti, včetně přislušných pravidel. Je používán přístup Koepflera-Morela-Soliminiho [KMS, 1991] pro konkretizaci "energetického" funkcionálu E(u,K). Přislušný minimalizační algoritmus umožňuje stanovit takové rozlišení podoblastí a jejich hranic, aby rozlišitelnost textu byla optimální. Ukáže se, že složitost algoritmu je O(n ln n), kde n - je počet pixelů na obrazu.

Práce je rozšířenou, verzí semestrální práce z předmětu Matematická optimalizace a opírá se o bakalářskou práci obhájenou v roce 2003. Hlavním samostatným výsledkem je realizace obecných principů k takové přípravě textu (obrazu), aby se segmentace dala použít ke konkrétnímu rozpoznávání.


Kto z koho? Modely biologických spoločenstiev dravec - korisť
Edita Janíková
Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave
Ročník: 5.
Vedoucí práce: Doc.RNDr. Jaroslav Jaroš, CSc.

Abstrakt:

Ustrednou témou predkladanej práce je spolužitie dravca s jeho korist’ou. Na začiatku ponúkame krátky pohl’ad do histórie vývoja matematických modelov dvojdruhových biologických spoločenstiev, v ktorých jeden zo zúčastnených druhov na prežitie potrebuje škodit’ inému druhu. Prinášame prehl’ad vlastností základných modelov Lotkovho- Volterrovho typu a modelu s Hollingovým typom odozvy s konštantými koeficientami. Venujeme sa však aj vlastnostiam modelov s nekonštantými koeficientami, teda systémom neautonómnych diferenciálnych rovníc, ktoré lepšie vystihujú premenlivost’ prírodného prostredia. Kl’účovým výsledkom práce je formulácia matematickej podmienky pre vyhynutie dravca v nestacionárnom prostredí. Naviac uvádzame príklad modelu popisujúceho reálne spolužitie živočíchov v prírode, ktorý využíva nestacionárny Lotkov-Volterrov model s vnútrodruhovou konkurenciou. Študované modely majú široké uplatnenie nie len v biológii, ale aj v ekonomických, politických či spoločenských vedách.


Broydenova metóda použitá pri štúdiu pohybu rovinných kriviek
Tomáš Jurík
Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave
Ročník: 4.
Vedoucí práce: Doc.RNDr. Daniel Ševčovič, CSc.

Abstrakt:

Práca popisuje aplikáciu Broydenovej metódy na riešenie geometrickej rovnice , ktorá popisuje pohyb rovinnej krivky v závislosti od jej krivosti k a dotykového uhla . Zahrňa podrobné odvodenie príslušného uzavretého systému parabolických diferenciálnych rovníc. Použité algoritmy zohl'adňujú najprv triviálnu vol'bu , neskôr sú deliace body krivky rozdistribuované z miest s väčšou krivost'ou do tých s menšou. Táto redistribúcia ul'ahčí numerické t'ažkosti. Počas výpočtu bola použité aj riešenie trojdiagonálneho systému s periodickými okrajovými podmienkami.


Metóda operátorovho rozštiepenia pre Navier-Stokesove rovnice v cylindrických súradniciach
Lenka Kleštincová
Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave
Ročník: 5.
Vedoucí práce: Doc.RNDr. Ján Filo, CSc.

Abstrakt:

V práci som sa zaoberala prúdením kvapalín v trubici. Najprv som previedla Navier-Stokesove rovnice, opisujúce prúdenie kvapalín do cylindrických súradníc. Pretože sme predpokladali, že tok je radiálne symetrický, dostali sme dvojrozmerný problém namiesto trojrozmerného. Tento som d'alej riešila metódou operátorového rozštiepenia. Rovnice a okrajové podmienky vzniknuté po aplikácii tejto metódy som zdiskretizovala podl'a priestorových premenných a po úprave som ich použila na výpočet dvoch príkladov. V práci je tiež kapitola o riešení sústavy rovníc, ktorá vznikla v oboch príkladoch.


Matematický model optimalizace vytížení pilotů
Petra Kordulová, Šárka Martináková
MÚ Slezská Univerzita Opava
Ročník: 5.
Vedoucí práce: Doc. RNDr. K. Smítalová, CSc., Ing. Jaromír Sýkora, CSc.

Abstrakt:

Tato práce vznikla ma žádost jisté letecké společnosti. Obsahuje čtyři přístupy k optimalizaci vytížení pilotů. Výsledkem práce jsou vlastní algoritmy pro vytváření turnusů. Zadavatelé jsou s dosavadními výsledky spokojeni.


Variačni modely materiálů s mikrostrukturou
Stanislava Kružíková
Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství
Ročník: 5.
Vedoucí práce: Doc. RNDr. Jan Franců, CSc.

Abstrakt:

Samovolný vznik vnitřní mikrostruktury u některých materiálů (speciální slitiny, tzv. materiály s pamětí) lze vysvětlit pomocí variačních modelů. V těchto modelech integrand integrálního funkcionálu potenciální energie je nekonvexní funkce gradientu posunutí, která má alespoň dvě lokální minima. Poloha těchto minim určuje možné mikrstruktury materiálu při dané deformaci.

Práce se zabývá při dané deformaci rekonstrukcí mikrostruktury ze znalosti polohy lokálních minim. Hlavním přínosem práce je vytvoření programů v prostředí BORLAND DELPHI pro vykreslení mikrostruktury v jednorozměrných a dvourozměrných modelech. Práce SVOČ je součástí diplomové práce.


Solution of compressible flow with low Mach numbers
Václav Kučera
MFF UK Praha
Ročník: 5.
Vedoucí práce: Prof. RNDr. Miloslav Feistauer, DrSc.

Abstrakt:

Tato práce se zabývá numerickým řešením nestacionárního nevazkého stlačitelného proudění pomocí nespojité Galerkinovy metody. Řád přesnosti metody je ověřen v případě skalární rovnice konvekce-difúze. Pro Eulerovy rovnice vyžaduje explicitní časová diskretizace výrazné omezení časového kroku, úměrné Machovu číslu. K odstranění této nevýhody je na Eulerovy rovnice aplikována semiimplicitní linearizace. Nicméně numerické experimenty ukazují, že tento algoritmus nedává dostatečně dobré výsledky v případě malých Machových čísel. Ukážeme, že to je způsobeno volbou okrajové podmínky. Navrženy jsou dvě techniky vedoucí k výraznému zlepšení: jednoduchá heuristická modifikace standardních okrajových podmínek a odvození nových okrajových podmínek založených na metodě charakteristik. Ty druhé jsou s úspěchem testovány pro Machova čísla 0.7 až 10-6. Na závěr je navržena semiimplicitní linearizace vazkých členů. Její testování bude předmětem dalšího výzkumu.


Viscous flow in elastic tubes (Fluid-Structure interaction)
Martin Mádlík
MFF UK Praha
Ročník: 5.
Vedoucí práce: Prof. Ing. František Maršík, DrSc.

Abstrakt:

Práce, která je částí autorovy diplomové práce, se zabývá odvozením a aplikací metody pro popis interakce proudového pole a elastické látky. Využívá přístupu mechaniky kontinua za použití ALE (Arbitrary Lagrange Euler) souřadnic. Možnosti metody ukazuje při odvození dvou typů modelů. Pro vzniklý nestacionární nelineární problém formuluje numerickou metodu a přikládá výsledky ve 3 prostorových dimenzích za použití vlastního programu pro řešení. Vlastní přínos autora je aplikace ALE metody na odvozen í obecného zákona zachování a následná formulace modelu. Hlavní přínos je v realizaci numerické metody a získání 3D výsledků problému interakce.


Matematický model říčního toku
František Seifrt
FAV ZČU Plzeň
Ročník: 4.
Vedoucí práce: Ing. Marek Brandner, Ph.D.

Abstrakt:

Tato práce se zabývá numerickou simulací říčního toku v jedné dimenzi. Matematický model je tvořen počátečně-okrajovou úlohou pro parciální diferenciální rovnice hyperbolického typu, která je řešena pomocí centrálních schémat. Hlavním přínosem této práce je postup pro určování hraničních hodnot semi-diskrétního modelu pomocí Riemannova invariantu. V závěru jsou diskutovány numerické simulace toku pro rovné dno i dno s nerovnostmi.

Klíčová slova: Saint-Venantovy rovnice, rovnice pro mělkou vodu, shallow water equations, centrální schémata, říční tok, Riemannův invariant, charakteristiky.


Tvarová optimalizace v úlohách řízených zobecněnými Navier-Stokesovými rovnicemi
Jan Stebel
MFF UK Praha
Ročník: 5.
Vedoucí práce: Prof. RNDr. Jaroslav Haslinger, DrSc.

Abstrakt:

V práci se řeší problém optimalizace tvaru vstupní komory, která je součástí strojů na výrobu papíru a která přivádí směs "voda+dřevěná hmota" do výrobního procesu. Cílem je navrhnout takový tvar, který zajišt'uje a priori daný průběh rychlosti směsi na výtokové části. Z matematického hlediska se jedná o úlohu optimálního řízení, kdy řídící proměnnou je tvar oblasti, která představuje vstupní komoru, stavovou úlohou je zobecněený Navier-Stokesův systém s netriviálními okrajovými podmínkami.

Tato práce byla motivována několika články, které se soustředily na formulaci úlohy a její numerické řešení, postrádaly však analýzu matematického modelu. Vlastním přínosem práce je důkaz existence slabého řešení rovnic proudění a existence optimálního tvaru. Situace je komplikována použitím váhového Sobolevova prostoru kvůli algebraickému modelu turbulence. úloha je dále diskretizována a na závěr jsou prezentovány numerické výsledky.

Práce je v tomto roce zároveň odevzdávána jako diplomová práce na MFF UK.


Numerické řešení nestlačitelných Navierových-Stokesových rovnic v oblastech s pohybujíci se hranicí
Petr Šedivý
MFF UK Praha
Ročník: 5.
Vedoucí práce: Mgr. Petr Knobloch, Dr.

Abstrakt:

V práci nejprve představíme rovnice popisující proudění tekutin a poté formulujeme jejich zjednodušení, tedy Navierovy-Stokesovy rovnice, připomeneme některé věty a definice a zavedeme značení, které budeme v celé práci používat. Navierovy-Stokesovy rovnice v práci řešíme metodou konečných prvků, kterou podrobně popisujeme a uvádíme jednoduchý příklad. Dále řešíme stacionární Navierovy-Stokesovy rovnice, definujeme slabé řešení a dokazujeme jeho existenci a jednoznačnost pro homogenní okrajové podmínky. Zabýváme se také nehomogenními okrajovými podmínkami a nakonec se zabýváme nalezením přibližného řešení, je zde také diskutována problematika nelinearity Navierových-Stokesových rovnic. Později řešíme nestacionární Navierovy-Stokesovy rovnice, zabýváme se časovou diskretizací a přibližným řešením. V další části řešíme problematiku pohybující se oblasti. Popisujeme metodu ALE a aplikujeme ji na Navierovy-Stokesovy rovnice. Závěr práce je věnovaný popisu metod, které jsme zvolili k řešení Navierových-Stokesových rovnic, a výsledkům. Na příkladu, jehož řešení známe, porovnáváme přibližné a přesné řešení a ukazujeme, proč je vhodná volba izoparametrických konečných prvků. Nakonec uvádíme výsledky příkladu, který jsme řešili.


Dynamics of learning the rational expectation equilibrium orbit
Alena Tepličanová
Fakulta matematiky, fyziky ainformatiky Univerzity Komenského v Bratislave
Ročník: 5.
Vedoucí práce: Prof.RNDr. Pavol Brunovský, DrSc.

Abstrakt:

In [5] a difference model with rational expectation for a current state of the economy is introduced. Afterwards, a formula with unknown parameter is given, which individuals use for forming their rational expectations at a given time. The individuals guess this parameter and revise it each time the new state of the economy is known. For this correction they use a general learning system. The first reason why we have focused on this learning system is that in special cases it performs a strange behavior. The analysis of the dynamics of this learning process is not carried out in detail in [5] and the aim of Section 4 is to analyze this dynamics. The second reason is, that in the models with rational expectation linear models are usually studied, because then Certainty Equivalence holds and the perfect foresight orbit is the orbit under the rational expectation up to small random fluctuation. This learning process is not linear and therefore the dynamics is even more interesting. We have shown the possibility of the dynamics described above. We have studied the dynamics and showed a possibility of chaotic behavior and thus the sensibility to initial conditions. The occurrence of this behavior depends on determining of the revision parameter. Therefore there can appear cycles as well as chaotic behavior. The economy in such cases can converge and diverge too.


Nespojitá Galerkinova metoda pro řešení nelineárních konvektivně-difuzních rovnic
Lucie Tichá
MFF UK Praha
Ročník: 5.
Vedoucí práce: Prof. RNDr. Miloslav Feistauer, DrSc.

Abstrakt:

Práce se zabývá nespojitou Galerkinovou metodou a její aplikací na rovnice konvektivně-difuzní a rovnice ryze konvektivní. Hlavním cílem je otestovat tuto metodu aplikovanou na problémy, jejichž řešení obsahuje nespojitosti nebo velké gradienty. V první části práce je zformulován problém a následně provedena jeho diskretizace, která vede k odvození nespojité Galerkinovy metody. Druhá a třetí část je věnována apriorním od- hadům a odhadům chyby přibližného řešení při aplikaci odvozené metody na lineární konvektivně-difuzní rovnici. V poslední části se věnujeme numerické realizaci a ověření teoretických odhadů. Pomocí odvozené nespojité Galerkinovy metody je zde počítána chyba přibližného řešení a řád konvergence při aplikaci na testovací příklady, čímž se testuje přesnost uvedené metody. Všechny výsledky jsou získány mým vlastním programem v jazyce C.


Sekvenční algoritmy v metodách nehladké optimalizace
Yana Vasilenko
FAV ZČU Plzeň
Ročník: 1.
Vedoucí práce: Prof. RNDr. Stanislav Míka, CSc.

Abstrakt:

Dnes již klasická Powellova metoda ([P]) je příkladem numerické metody nehladké optimalizace. Rozvoj těchto metod a algoritmů je spojován se jmény Davidon ([D]), Fletcher ([F]), Broyden ([BR]), Gill ([GM]), Murray ([GN]), Shano ([S]), Fiacco ([FC]), McCormick ([FC]), Goldfarb ([G]).

Problematika nehladké optimalizace je stále aktuální, o čemž svědčí např. rozvoj algoritmů metod proměnné metriky (viz řadu citací v disertační práci C.Matonohy: Numerická realizace metod s lokálně omezeným krokem, 2004).

Teoretickým východiskem jsou podmínky optimality formulované pomocí subdiferenciálů ([BL]). Velmi podrobný přehled o metodách numerické optimalizace lze nalézt v [N] , včetně principu sekvenčních algoritmů. Bezprostředním motivem práce jsou články [GA],[AD],[LT].

Při konstrukci algoritmů lokální optimalizace se vychází z podmínek existence derivace ve směru. Algoritmus je použitelný i pro hladkou optimalizaci. V práci jsou také uvedeny konvergenční vlastnosti a jsou srovnávány různé algoritmy z tohoto pohledu. Tato analýza je motivem pro rozsáhlé numerické experimenty, včetně srovnání výpočetní efektivity různých algoritmů.

Především výpočetní část je samostatným příspěvkem autorky, včetně všech programů. Práce je rozšířenou verzí semestrální práce z předmětu Matematická optimalizace.


Související odkazy: